Magán-erdőgazdálkodás

Magyarországon a 90-es évek elején kb. 700 ezer ha erdő került magántulajdonba, ami elsősorban erdőtelepítésekkel mára kb. 825 ezer hektárra (összes erdőterület kb. 42%-a) nőtt. A magánerdő tulajdonnal rendelkezők pontos számát nehéz megmondani, de az biztosan tudható, hogy ma már közel félmillió állampolgárnak van erdeje.

Ha Önnek van erdőtulajdona, de még nem regisztrált erdőgazdálkodó az alábbiakat kell tennie:

  • Megnézni az erdő tulajdoni lapján, hogy hány tulajdonosa van, ha Ön 1/1 arányban tulajdonolja az erdőt, az a legjobb eset.
  • Ha résztulajdonos, valamilyen gazdálkodási keret mentén meg kell egyeznie (közös tulajdon használati szerződés, haszonbérleti szerződés stb.) a tulajdonostársakkal, hogy milyen módon történik az erdő használata és ki vagy milyen szervezet lesz az erdőgazdálkodó.
  • Megfelelő döntés, illetve többségi tulajdonosi akarat mellett egy formanyomtatvány kitöltésével megindulhat az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vétel a Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságán.
  • Az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételhez szerződnie kell egy erdész szakemberrel (egészen pontosan jogosult erdészeti szakszemélyzet), aki szakmai tanácsaival ellátja az újdonsült erdőgazdálkodót. Az erdész szakember a későbbiekben iránymutatásokat ad az erdőgazdálkodáshoz (erdőművelés, fahasználat stb.), illetve elkészíti a szükséges szakmai dokumentációt az erdészeti hatóság irányába.

Magán erdőgazdálkodás

JÓ TUDNI:

A fenti folyamat időigényes, például haszonbérleti szerződés kötése esetén az erdőre is vonatkoznak az előhaszon-bérleti jogosultságok, illetve a szerződési ajánlat kifüggesztésének szabályai.

FORCONS – erdészeti megoldások
+36-70-249-5579